Elektrische auto nauwelijks te stelen

ANP | 16-07-2019 | 15:22
Foto: ANP

Europa heeft zeker drie miljoen laadpunten nodig

 

VEENDAM - Criminelen zijn nauwelijks geïnteresseerd in volledig elektrische auto’s. Dat zegt André Bouwman van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) naar aanleiding van een dinsdag verschenen rapport.

In het eerste halfjaar van 2019 werden 159 elektrische auto’s of deels elektrische auto's gestolen. Het leeuwendeel hiervan was hybride. Hybrides van Toyota en Lexus worden het meest gestolen. Criminelen laten volledig elektrische auto's staan. Er is zelfs geen enkele Tesla gestolen.

Bouwman legt uit waarom: "Gestolen auto’s worden vaak geëxporteerd naar Zuid-Afrika en Nigeria. Daar staan weinig laadpalen. Ze zijn daar meer geïnteresseerd in hybrides, die ook op benzine of diesel rijden." Bovendien zijn volledige elektrische auto’s meestal sterk beveiligd.

Onderdelen

Dieven vinden zulke stekkerauto’s wel interessant vanwege de onderdelen, aldus Bouwman. "De auto’s zijn beveiligd met gps en zenden dus een signaal als ze worden opgestart. Daarom is het interessanter om deze wagens uit elkaar te halen en kleine, dure onderdelen door te verkopen. De parkeersensoren bijvoorbeeld. De criminelen die dat kunnen, zijn echte professionals."

In de eerste helft van dit jaar zijn in totaal zo'n 3.600 personenauto's gestolen. Dat zijn er iets minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Vooral nieuwe auto's zijn in trek.

Bekijk meer e-Nieuws

Wellicht vind je dit ook interessant:

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een e-up! of e-Golf?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen