E-auto's steeds populairder bij werkgevers

ANP | 30-04-2019 | 15:59
Foto: Volkswagen

 

ALMERE - Nederlandse bedrijven willen dat hun medewerkers overstappen op elektrische auto's. Dat schrijft de NOS dat een rondgang hield onder de drie grootste leasemaatschappijen van Nederland.

Om aan deze vraag te voldoen, kopen leasemaatschappijen meer elektrische auto's in. Volgens de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) kochten de leasemaatschappijen er vorig jaar 13.000. Een jaar eerder ging het nog om 3.650 elektrische auto's. En er is een sprake van een stijgende lijn. Het eerste kwartaal van 2019 kochten de leasemaatschappijen 4.900 elektrische auto's.

ABN Amro

ABN AMRO schakelt de komende jaren als eerste Nederlandse grootbank volledig over op elektrisch rijden. Vanaf juli 2019 geeft de bank alleen nog maar elektrische leaseauto’s uit aan personeel dat de auto nodig heeft voor hun werk. Op deze manier moet over 5 jaar het hele leasewagenpark van ABN AMRO CO2-neutraal zijn.

ABN AMRO wil het goede voorbeeld geven op het gebied van vervoer en het onnodig gebruik van auto’s zoveel mogelijk terugdringen. Wie een auto van de bank nodig heeft voor zijn werk, kan daarvoor een auto leasen. Vanaf juli 2019 zijn daarvoor alleen nog volledig elektrische auto’s beschikbaar.

"We willen als werkgever onze zakelijke kilometers gaan verduurzamen", zegt Jules van de Perre, Head of Reward op de HR-afdeling van ABN Amro tegen de NOS.

Advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV is hier in 2017 al mee gestart. "We hebben nu ongeveer 225 volelektrische auto's rijden of in bestelling staan op een totaal wagenpark van 600 auto's", zegt Mike van Gemund, fleetmanager bij Royal HaskoningDHV op de website van de NOS.

Volgens Van Gemund hebben de elektrische auto's in zijn bedrijf al 5 miljoen kilometer afgelegd.

Kosten

Volgens leasemaatschappij Leaseplan hoeft de overstap naar elektrische auto's niet per se duurder te zijn voor bedrijven, omdat er een steeds groter aanbod van betaalbare elektrische auto's op de markt is gekomen. Datzelfde constateert ING.

Zo was de gemiddelde prijs voor een elektrische auto in 2018 nog zo'n 74.000 euro. In januari was die gedaald naar 43.000 euro. En dat is een stuk dichter bij de gemiddelde kostprijs van een brandstofauto, namelijk 36.000 euro. Bovendien hoeft er geen bpm te worden betaald voor elektrische auto's.

Gunstig voor werknemers is bovendien de lagere bijtelling voor elektrische auto's. Die is 4 procent, tegen 22 procent voor auto's met een brandstofmotor.

Bekijk meer e-Nieuws

Wellicht vind je dit ook interessant:

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een e-up! of e-Golf?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen