Duitsland krijgt laadpaal op biobrandstof

ANP | 28-04-2019 | 09:33

Foto: ANP

Duitsland krijgt laadpaal op biobrandstof

 

BERLIJN - Laadpalen zijn vooral te vinden in steden. De Berlijnse start-up Me Energy wil daar verandering in brengen met snellaadpalen die overal kunnen worden neergezet. Deze snellaadpalen worden aangedreven door biobrandstof. Een speciaal ontworpen generator binnenin de laadpaal zet deze vervolgens om in elektriciteit. Dit maakt snel laden zonder aansluiting op het elektriciteitsnet mogelijk. Het grote voordeel hiervan is dat de laadpaal volledig onafhankelijk is van de infrastructuur. Ook de dure aansluiting op het middenspanningsnet is niet meer nodig.

Het doel van het systeem is een flexibele en landelijke distributie van laadpalen voor elektrische voertuigen. Met name gebieden buiten de steden, die voorheen door een gebrek aan infrastructuur waren uitgesloten van elektrisch vervoer, zullen zich op deze manier ontwikkelen.

De innovatieve ingenieurs van Me Charge proberen twee oorzaken aan te pakken die verantwoordelijk zijn voor de langzame groei van elektrisch rijden. Ten eerste is het de bedoeling dat de mobiliteit van de laadpaal de angst wegneemt bij mensen om stil te komen staan met hun elektrische auto omdat de accu leeg is en er geen laadpaal in de buurt is. Dankzij de snellaadoptie - de laadpalen laden een elektrische auto voor een bereik van ongeveer 200 kilometer binnen 10 minuten op - zal ook de wachttijd zo kort mogelijk worden gehouden.

Biobrandstof in plaats van steenkool

Een tweede punt is dat de opwekking van elektriciteit met behulp van biobrandstof, in plaats van bijvoorbeeld steenkool (zoals nu nog steeds vaak het geval is), aansluit bij de trend en de noodzaak van duurzame energie.

“Dankzij de zeer efficiënte technologie zijn de investerings- en gebruikskosten aanzienlijk lager dan bij vergelijkbare producten”, legt Alexander Sohl van Me Energy uit. "Het is daarom de eerste rendabele en duurzame laadpaal.”

Medeoprichter Holger Adler voegt hieraan toe: “De transportsector is verantwoordelijk voor ongeveer 30 procent van de totale CO2-uitstoot in de EU. Ons doel is het realiseren van landelijk, emissievrij en CO2-neutraal elektrisch rijden. Vergeleken met de huidige stroomvoorziening kunnen onze laadpalen minimaal 7,5 kg CO2 per 100 kilometer besparen. Met onze ontwikkeling kunnen we een aanzienlijke bijdrage leveren aan het klimaat.”

Bekijk meer e-Nieuws

Wellicht vind je dit ook interessant:

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een e-up! of e-Golf?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen