Berlijnse straat officieel testbaan voor autonoom rijden

ANP | 25-09-2019 | 15:26
Foto: ANP

Berlijnse straat officieel testbaan voor autonoom rijden

 

Sinds 19 september 2019 is de drukke Straße des 17. Juni in Berlijn een 3,6 kilometer lange testbaan voor autonoom en connected rijden. De hiervoor benodigde digitale infrastructuur is ontwikkeld door de TU Berlijn. Het bijzondere aan de route is dat autonoom rijden nu voor het eerst in al zijn facetten onder reële, stedelijke verkeersomstandigheden kan worden onderzocht en verder ontwikkeld. Want dit gebied, dat wordt beschouwd als een stedelijke slagader, stelt de weggebruiker voor veel uitdagingen.

Van het Ernst-Reuter-Platz tot aan de Brandenburger Tor moet er rekening worden gehouden met verkeerslichten, rotondes, fiets- en wandelpaden, parkeerplaatsen en in- en uitritten. Ideale voorwaarden dus voor een testbaan die toekomstige technologieën voor geautomatiseerde en connected auto’s onderzoekt ter verbetering van de verkeersstromen, het milieu en de veiligheid van weggebruikers.

360 graden

De geautomatiseerde en connected voertuigen zijn uitgerust met camera’s, radar en laserscanners. Zo kan er 360 graden rondom de auto informatie worden verzameld, geanalyseerd en uitgewisseld met andere op het netwerk aangesloten voertuigen. Dit betekent dat als een verkeerslicht op groen wordt gezet, de voertuigen door de centrale worden geïnformeerd. Ze kunnen onderling op elkaar worden afgestemd en snel reageren.

Bovendien is het voor de intelligente rijsystemen mogelijk om andere weggebruikers en voetgangers te herkennen en adequaat te reageren. Het project, gefinancierd door het Bondsministerie van Verkeer en Digitale Infrastructuur (BMVI), draagt bij aan de implementatie van de Smart City-strategie van de deelstaat Berlijn in de mobiliteitssector. Maar niet alleen dat: "De inzichten die hier in Berlijn zijn opgedaan, vormen een belangrijke basis voor toekomstige beslissingen op het gebied van het vervoersbeleid," aldus bondsminister Andreas Scheuer, die ook aanwezig was bij de opening van de testbaan.

Het Bondsministerie van Verkeer en Digitale Infrastructuur heeft het onderzoeksproject sinds de start van het project in april 2017 gefinancierd met meer dan 4,6 miljoen euro.

Bekijk meer e-Nieuws

Wellicht vind je dit ook interessant:

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een e-up! of e-Golf?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen