Bergers en brandweer bezorgd over gevaar elektrische auto's

ANP | 05-08-2019 | 16:58
Foto: ANP

Bergers en brandweer bezorgd over gevaar elektrische auto

 

De brandweer en bergingsbedrijven maken zich zorgen over het gevaar dat elektrische auto's met zich meebrengen. Zo waarschuwt de Vereniging Berging Mobiliteit (VBM) voor de gevaarlijke dampen die vrijkomen als de accu's door een ongeluk beschadigen.

Bestuurslid Chris Muller van de VBM wijst vooral op de complexiteit van het bergen van een elektrische auto. "Het is belangrijk om snel vast te stellen of de accu's beschadigd zijn," zegt Muller bij BNR. "Maar de accu's zitten bij elke auto op een andere plek. Daarom zijn wij een database aan het bouwen waarmee onze bergers ter plekke relevante informatie kunnen opvragen."

Ook het blussen van een elektrische auto is gecompliceerder. Zo heeft VBM in samenwerking met de brandweer Haaglanden een bluscontainer ontwikkeld, waar een brandende elektrische auto langdurig gekoeld kan worden."

Vier dagen onder water

In het AD waarschuwde de Haagse brandweercommandant Esther Lieben ook voor het gevaar van elektrische auto's. "Politici buitelen over elkaar heen om elektrisch rijden groot te maken. Maar als zo’n batterij in brand vliegt, moeten we die vier dagen onder water zetten om het vuur te doven. Veel parkeergarages mag je niet inrijden met een lpg-tank. Maar tien Tesla’s naast elkaar? Geen probleem!’’

"De gemeente Rotterdam vindt dat de voorschriften voor parkeergarages met elektrische auto’s wel achter lopen op bijvoorbeeld de regels voor een lpg-auto"

Bekijk meer e-Nieuws

Wellicht vind je dit ook interessant:

Meer weten?

Schrijf je dan direct in voor de speciale Elektrisch Rijden-nieuwsbrief

Stel samen

Geïnteresseerd in een elektrische Volkswagen?

Dealer zoeken

Neem contact op met je dealer om een proefrit te plannen