Brandbox

Terugvordering van de btw op uw occasion

Als zzp’er heeft u vaak een auto nodig voor de bedrijfsvoering. Dan is het wel zo fijn als de btw op die auto bij aanschaf teruggevorderd kan worden. Maar stel nou dat u kiest voor een tweedehands auto die u zakelijk gaat rijden, hoe zit dat dan met die btw?

Als u een tweedehands auto bij een garagebedrijf koopt en het is een btw-auto, dan is de btw gewoon aftrekbaar en levert u dat een fiscaal voordeel op. Betreft het een zogenaamde margeauto of neemt u de auto van een particulier over, dan kunt u geen btw aftrekken. Een btw-auto kan dus een extra interessante keuze zijn voor u als zzp’er.
 
Btw-aftrek
Voor een helder beeld gaan we iets dieper in op de terugvordering van de btw op een gebruikte auto. Occasions zijn vaak afkomstig van particulieren die hun auto hebben ingeruild en zelf nooit btw-aftrek hebben gehad. Voor garages die deze auto’s doorverkopen, geldt de margeregeling: zij mogen btw heffen over hun winstmarge. Als u zo’n auto koopt, krijgt u een factuur waarop geen btw staat vermeld. En dus kunt u de btw niet aftrekken. Maar behalve deze margeauto’s verkoopt de garage ook btw-auto’s. Dit zijn auto’s die de garage heeft gekocht van een ondernemer die de btw heeft afgetrokken toen hij de auto aanschafte. Voor een ondernemer met een eenmanszaak is een tweedehands btw-auto interessant. De nettoprijs is namelijk lager, omdat u de btw kunt aftrekken.
 
Geen bijtelling
Maar wat is nu wijsheid? Bij gebruikte auto’s is het voor u als zzp’er het voordeligst om de auto privé aan te schaffen en voor de btw op de zaak te zetten. Dan heeft u dus btw-aftrek, maar geen bijtelling. Niet alleen de btw op de aanschaf is namelijk aftrekbaar, maar ook op onderhoud, brandstof en reparaties, evenals de zakelijke gereden kilometers. Als u deze kilometers registreert, kunt u per zakelijk gereden kilometer 19 cent aftrekken. Omdat u de auto ook privé gebruikt, dient u wel een btw-correctie toe te passen. Dat doet u bij de btw-aangifte over het laatste kwartaal. De correctie is 2,7 procent van de catalogusprijs, maar kan ook op het werkelijke privégebruik gebaseerd worden. Het werkelijke privégebruik is meestal gemakkelijk te bepalen. U vergelijkt de kilometerstand van 1 januari met die van 31 december, en trekt daar de zakelijke kilometers vanaf. Let er wel op dat woon-werkverkeer voor de btw als privégebruik telt.
 
Bestelauto
Ook bij de aanschaf van een bestelauto kunt u kiezen om de auto privé te kopen en voor de btw op de zaak te zetten. In dit geval zijn er nog meer voordelen. U kunt dan de bpm-vrijstelling toepassen en het lage tarief voor de motorrijtuigenbelasting. Het nadeel kan zijn dat u geen investeringsaftrek kunt claimen. De auto is immers een privé aanschaf en geen zakelijke investering.