Brandbox

Proef met opladen in daluren

Het opladen van elektrische auto's buiten de piekuren is goedkoper én beter voor het milieu. Het is dus zaak om uw auto zo vaak mogelijk tijdens daluren op te laden. Om bezitters van EV's hierbij te helpen, gaat projectbureau MRA-Elektrisch van start met de proef Smart Charging.

De piekuren in de vraag naar elektriciteit liggen doorgaans tussen 17.00 en 20.00 uur. Mensen komen dan thuis van het werk en verbruiken meer energie dan op andere tijdstippen. Als tegelijkertijd ook elektrische auto's aan de lader gaan, dan krijgt het elektriciteitsnetwerk het zwaar te verduren. Met als gevolg dat (kolen)centrales extra elektriciteit moeten leveren. En dat is uit oogpunt van het milieu nu net níet de bedoeling.

Besparing van 200 euro

Wat heeft het bureau bedacht? Elektrische auto’s die tijdens de drukke uren aan de laadpaal gaan, worden voortaan niet direct opgeladen maar pas zodra de vraag naar elektriciteit weer afneemt. Dat levert volgens het bureau al snel een besparing van ruim 200 euro op. Het is niet alleen voordeliger, het zorgt bovendien voor een geringere milieubelasting. Buiten de piekuren wordt namelijk gebruikgemaakt van duurzame energie.

Minder afhankelijk

De proef duurt in totaal twee jaar. MRA-Elektrisch is een samenwerkingsproject van overheden in de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. Doel is om elektrisch rijden binnen bovenstaande regio te stimuleren en minder afhankelijk te worden van oprakende fossiele brandstoffen. Het uitbreiden van de oplaadinfrastructuur en het realiseren van snellaadpunten zijn daarbij speerpunten. Bedrijven en gemeenten worden benaderd om over te schakelen op elektrische vervoersmiddelen. Daarnaast staat het bevorderen van de samenwerking en de kennisuitwisseling over elektrisch vervoer tussen overheden en bedrijven hoog op de agenda.