Brandbox

Elektrisch rijden: hoe werkt het eigenlijk?

Een van de belangrijkste ontwikkelingen in duurzame mobiliteit is elektrisch rijden. Uit onderzoek van de ZZP Barometer blijkt bijvoorbeeld dat 57% van de zzp’ers een elektrische auto overweegt. Maar hoe werkt elektrisch rijden eigenlijk? Welke verschillende laadpalen zijn er? En waar moet u bij de stroom op letten als u echt milieuvriendelijk wilt rijden? 

De Nederlandse overheid stimuleert duurzame mobiliteit, waardoor volledige elektrische auto’s momenteel vrijgesteld zijn van BPM en motorrijtuigenbelasting en slechts 4% bijtelling hebben. Ook zijn er diverse fiscale voordelen bij de aanschaf van een volledig elektrische auto en een laadpunt. 

Groene stroom

Een volledig elektrische auto produceert zelf geen CO2. Toch is hij niet per definitie klimaatneutraal. Dat hangt helemaal af van de manier waarop de elektrische energie, waar u de accu mee oplaadt, is opgewekt. Wind- en zonne-energie zijn bijvoorbeeld veel groener dan elektriciteit uit een ouderwetse kolencentrale. Wilt u dus echt milieuvriendelijk rijden, dan moet u erop letten dat de stroom waarmee u uw auto oplaadt, wel groene stroom is. 

Drie soorten laadpalen

U kunt een elektrische auto opladen bij een laadpunt. Er bestaan drie verschillende soorten laadpunten; de laadpaal voor thuis of zakelijke locatie, een publieke laadpaal en een snellaadpaal. Wilt u een laadpaal voor thuis of de zaak, dan moet u kijken of deze op eigen terrein kan staan of niet. Kunt u een laadpaal op eigen terrein neerzetten, dan is dit eenvoudig te regelen bij verschillende aanbieders van laadpunten. Lukt het niet om de paal op eigen terrein te zetten, dan verschillen de mogelijkheden per gemeente. Bij een aantal gemeenten kunt u een verzoek indienen voor een publiek laadpunt in de straat. Op de gemeentelijke website staat vaak al vermeld wat de regels zijn. 

Op maat

De laadpuntaanbieder zal samen met u bekijken welk laadpunt het beste bij de auto en uw situatie past. Indien gewenst zal een installateur ervoor zorgen dat het laadpunt gebruiksklaar is. Daarnaast krijgt u een laadpas, waarmee u kunt laden bij uw eigen laadpaal en alle publieke laadpalen. 

Tarief per minuut

Een snellaadpaal is nog iets minder bekend, maar het netwerk breidt zich steeds verder uit. Bij snellaadpunten betaalt de gebruiker meestal een tarief per minuut en niet per geladen kW, zoals wel het geval is bij privé, zakelijke of publieke laadpunten. Op www.oplaadpalen.nl zijn alle reguliere en snellaadpalen te vinden. 

Overstappen op elektrisch

Er is geen enkele reden meer om niet over te stappen op elektrisch rijden. Bent u nieuwsgierig geworden naar de laatste elektrische modellen? De Passat GTE of de Golf GTE is misschien net wat u zoekt. Beide modellen hebben slechts 15% bijtelling.