Elektrisch rijden

Elektrisch rijden heeft veel voordelen. Het is schoon, veilig en opvallend stil. Tevens kan een elektrische auto veel geld besparen in het gebruik. Elektrisch rijden kunt u op veel manieren. Of een hybride of elektrische het beste bij u past, hangt vooral af van uw persoonlijke situatie.

Battery Electric Vehicle (BEV): 100% elektrisch rijden

Een Battery Electric Vehicle, zoals de e-up! en e-Golf, heeft uitsluitend een elektrische motor en produceert daardoor géén uitstoot. De accu wordt geladen via een laadpunt (of incidenteel via een stopcontact). Als de accu geladen wordt met groene stroom is CO2-neutraal autorijden mogelijk. De theoretische actieradius van een elektrische auto ligt meestal tussen 150 en 200 kilometer.*

+ volledig elektrisch rijden

+ CO2-neutraal rijden mogelijk

- actieradius te beperkt voor lange afstanden


Micro hybride: energie winnen met afremmen

Een micro hybride is strikt genomen geen elektrische auto. Hij is zuiniger dankzij het gebruik van een zogenoemd recuperatief remsysteem. Een dynamo die alleen maar aanstaat tijdens het remmen helpt de auto vaart te minderen en wekt tegelijk elektriciteit op voor de accu. Deze energie wordt gebruikt voor de aandrijving en alle stroomverbruikende systemen en technieken in de auto.

+ zuiniger dan auto op brandstof

- geen ‘elektrische’ rijervaring

Full hybride: twee motoren, één rijervaring

Een full hybride, zoals de e-up of de e-Golf, heeft twee motoren. De compacte elektromotor ondersteunt de verbrandingsmotor in het stadsverkeer of bij het optrekken. De accu wordt herladen bij het remmen. Dat noemen we recuperatie. Beide motoren werken tegelijkertijd wanneer topprestaties nodig zijn.

+ elektrisch rijden bij optrekken

- 2 tot 3 kilometer actieradius op een volle accu

Plug-in hybride: het beste van twee werelden

De elektrische en verbrandingsmotor werken samen. De accu van de plug-in hybride kunt u zelf opladen via een laadpunt. Plug-in hybrides kunnen circa 50 km volledig elektrisch rijden. De verbrandingsmotor biedt ondersteuning bij langere afstanden. Dankzij de combinatie van een elektrische- en benzinemotor heeft de Golf GTE een theoretische actieradius van 939 kilometer en de Passat GTE 1.114 kilometer. Waarvan tot wel 50 km volledig elektrisch, afhankelijk van rijstijl en rijomstandigheden. Dat is voor velen voldoende voor woon-werkverkeer. Zeker als u ook op uw werk kunt laden. De verbrandingsmotor biedt ondersteuning bij langere afstanden.

+ elektrisch rijden

+ langere afstanden op brandstof

- zelf opladen én tanken

*Het genoemde aantal kilometers is de theoretische maximale actieradius volgens de NEDC testsystematiek. Deze maximale actieradius kan onder meer worden beïnvloed door factoren zoals de buitentemperatuur, de verkeerssituatie en het rijgedrag.