Bespaartips

Door op een slimme manier te rijden wordt de actieradius van een elektrische auto aanzienlijk vergroot. We hebben verschillende energiebesparende hulpmiddelen in de auto om daarbij te helpen. Maar in de eerste plaats is het uw eigen rijstijl die bepaalt hoeveel energie u bespaart.

1. Voet van het pedaal.

Zodra uw voet van het pedaal is en de auto uitrolt, wordt energie teruggewonnen. Anticipeer dus zo vroeg mogelijk op het minderen van snelheid en laat de auto uitrollen.

2. Gebruik de eco-stand.

Rijd standaard met een economisch rijprofiel. Dit kan in de e-up! bijvoorbeeld met de eco en eco+ profiel. Hierin rijdt de auto het zuinigst en wordt de actieradius vergroot. Wanneer u maximale snelheid of maximale rijprestaties verlangt, verandert u van rijprofiel.

3. Vertrouw op het infosysteem.

Het instrumentenpaneel of zoals in de e-up! het Maps + More systeem, geven voortdurend informatie om uw rijgedrag te optimaliseren en energie te besparen of terug te winnen. Bovendien brengt de navigatie u direct naar uw bestemming, zodat u overbodige kilometers vermijdt.

4. Houd temperatuur in de gaten.

Breng uw auto op afstand met uw smartphone op temperatuur voordat u gaat rijden. Dit kunt u eenvoudig op afstand instellen via de Car-Net app. Verwarm of koel uw auto als deze nog wordt opgeladen om energieverbruik tijdens het wegrijden te verminderen. Zo heeft u een volle accu als u wegrijdt. Tijdens het rijden is de stoelverwarming een veel efficiëntere manier om het interieur van de auto warm te krijgen dan de gewone verwarming.

5. Beperk bagage en ballast.

Per 100 kg daalt het bereik met ongeveer 5 kilometer. Laat dus geen onnodige bagage achter in de kofferruimte.

Financieel voordeel

Wanneer u kiest voor een elektrische auto, dan beloont de overheid u daarvoor fiscaal. Als zelfstandigondernemer of ZZP’er wordt u ook gesubsidieerd. Bovendien is stroom veel goedkoper dan benzine. Alle reden om voor u zelf op een rij te zetten of een elektrische auto niet alleen ecologisch maar ook economisch aantrekkelijk is.

Wegenbelastingvrij

Het bijtellingspercentage voor volledig elektrische auto's is per 1 januari 2017 Over elektrische auto’s vastgesteld op 4%. Daarnaast hebben deze auto's een volledige vrijstelling in de motorrijtuigenbelasting en BPM.

 

BPM-vrij

Bij aanschaf van een elektrische auto hoeft u bij de tenaamstelling geen BPM te betalen. Dit kan een belastingvoordeel opleveren van duizenden euro’s vergeleken met minder milieuvriendelijke auto’s.

 

Lage bijtelling

Vanaf 2017 gaat voor nieuwe plug-in hybride auto's het algemene bijtellingspercentage van 22 gelden. 

 

Lage energiekosten

Om een volle accu op te laden bent u veel goedkoper uit dan bij het tanken van brandstof. Een volle accu van de e-up! kost u minder dan 3 euro. Afhankelijk van waar en hoe u oplaadt wordt energiebelasting betaald.

 

Regionale en andere subsidies

Verschillende provincies en gemeenten hebben hun eigen subsidieregelingen voor duurzame ondernemers en particulieren. En ook voor taxi’s en bestelauto’s zijn subsidies beschikbaar. Bij het agentschap NL kunt u kijken of u in aanmerking komt.