Tips: goed op weg naar de sneeuw

Veel Nederlanders vertrekken binnenkort voor wintersport richting de bergen. Zoals voor elke langere autotrip geldt ook hier dat een goede voorbereiding belangrijk is. Met voor de hand liggende zaken als winterbanden, maar ook het papierwerk verdient serieuze aandacht.

Winterbanden zijn zeker in wintersportgebieden cruciaal voor grip en veiligheid. Bovendien zijn ze in veel landen verplicht. Controleer voor vertrek ook even de voorgeschreven bandenspanning voor de ‘beladen’ toestand van de auto.
Vergeet de sneeuwkettingen niet. En wie een keer thuis heeft geoefend, weet ze ook snel te ‘monteren’ als het echt nodig is. Leg de kettingen bovenop de bagage – zo zijn ze altijd onder handbereik. Tip: neem een setje oude werkhandschoenen mee, dat scheelt vuil aan uw ‘nette’ handschoenen.
Ook handig: ga op reis met een gevuld ruitensproeierreservoir en neem een reservevoorraad vloeistof mee – op lange winterse ritten is altijd veel nodig. Een set reservelampjes en een gevulde EHBO-doos behoren eveneens tot de basisuitrusting, al was het maar omdat in sommige landen het ontbreken een boete tot gevolg kan hebben.

Het papierwerk
Het is ook belangrijk dat het papierwerk van de auto in orde is. Reisdocumenten behoren tot van de meest vergeten vakantiespullen. Naast het rijbewijs en de paspoorten dienen ook het kentekenbewijs, de groene kaart en een schadeformulier onder handbereik te liggen.
En vergeet vooral het service- en onderhoudsboekje van de auto niet. Dit is uitermate handig in geval van pech: voor de dichtstbijzijnde Volkswagen-dealer is het belangrijk ‘gereedschap’ om zo snel en goed mogelijk aan de slag te kunnen. Bovendien is het met dit boekje in de hand mogelijk een beroep te doen op de Volkswagen Mobiliteitsgarantie. Hiermee kan de reis ook bij pech gewoon doorgaan – een geruststellend gevoel!

Korte checklist:
- Paspoorten/ID-kaarten
- Rijbewijzen
- Kentekenbewijs
- Groene kaart
- Serviceboekje
- Schadeformulier
- Winterbanden
- Sneeuwkettingen
- Werkhandschoenen
- Ruitenvloeistof
- EHBO-doos
- Set reservelampjes

Een voorbeeld van een bruikbare lange checklist vindt u op de website van de ANWB.