Revolutionaire ‘1 Op 100’-auto Volkswagen XL1 gaat in productie

De tweezits Volkswagen XL is dankzij een combinatie van zeer efficiënte Plug-In Hybridetechnologie, een zeer gunstige stroomlijn en een laag gewicht de zuinigste productieauto ter wereld. Het gemiddelde verbruik is met 1:111 sensationeel laag.

Het lage gewicht van 795 kg van de XL1 is onder meer bereikt door een ruime toepassing van koolstofvezel. Volkswagen heeft hiervoor een baanbrekende productietechniek ontwikkeld, waarmee de productietijd met een factor vier is verkort. 
Het lage gewicht vormt samen met de zeer gunstige stroomlijn (Cw-waarde: 0,189) de basis voor de zuinigheid van de XL1. Het Plug-In Hybride-systeem bestaat uit een tweecilinder TDI-motor met 48 pk, een e-motor van 27 pk, een DSG-transmissie en een lithium-ion batterij. Desgewenst haalt de XL1 een top van 160 km/h. De sprint van 0-100 km/h duurt 12,7 s. De lithium-ion accu maakt een elektrische en dus lokaal emissievrije actieradius van zo’n 50 km mogelijk. De mate van efficiency wordt nog eens onderstreept door het feit dat de XL1 voor een constante snelheid van 100 km/h slechts 8,4 pk nodig heeft. Bij volledig elektrische aandrijving bedraagt het energiegebruik per kilometer minder dan 0,1 kWh. Het fabrieksverbruik bedraagt 1:111,1 (0,9 l/100 km; CO2: 29 g/km). Met de XL1 laat Volkswagen zien wat nu technisch haalbaar is. 

Een visie wordt realiteit

Aan het begin van deze eeuw stelde Volkswagen zich ten doel een volwaardige 1 op 100-auto voor dagelijks gebruik te ontwikkelen. Met de spectaculair ogende XL1 is die er nu. Hij is 3,89 meter lang, 1,67 m breed en slechts 1,15 m hoog. Een Polo is ongeveer even lang en breed, maar duidelijk hoger (1,46 m). De XL1 biedt plaats aan twee personen. Zij zitten licht versprongen naast elkaar – in de prototypes die aan de XL1 vooraf gingen, waren de zitplaatsen nog achter elkaar geplaatst. Volkswagen maakt de XL1 in de fabriek in Osnabrück. De eerste serie van 50 wordt nu geproduceerd.