Optellen naar de nieuwe Golf: Volkswagen Golf VI

De Volkswagen Golf is de succesvolste compacte middenklasser in Europa, een begrip in de autowereld en generatie na generatie toonaangevend in z’n klasse. Op 4 september aanstaande wordt de compleet nieuwe, zevende generatie Golf onthuld. Het succesverhaal begon in 1974, toen de eerste Golf uit de fabriek rolde. In 2008 kwam de Golf VI op de markt, tot op de dag van vandaag de maatstaf in zijn segment. Vooral op het gebied van efficiency, comfort, bouwkwaliteit en veiligheid gaf en geeft deze Golf de concurrentie het nakijken.

De zesde generatie Golf werd in oktober 2008 aan de wereld gepresenteerd en viel meteen op door de tijdloze vormgeving volgens de nieuwe designstrategie van Volkswagen. De binnen- en buitenafmetingen waren nauwelijks veranderd, het grote verschil tussen de vijfde en de zesde generatie kwam vooral tot uiting in veiligheid, kwaliteit, comfort, de rijke standaarduitrusting en de toonaangevende rijkwaliteiten. De Golf VI was de eerste Golf met een adaptief onderstel, adaptieve cruise controle, LED-dagrijverlichting en LED-techniek voor de achterlichtunits.

Enkele maanden na zijn werelddebuut werd de Golf VI verkozen tot ‘World Car of the Year 2009’. Deze prestigieuze onderscheiding werd toegekend door een internationale jury, bestaande uit 59 autojournalisten uit 25 landen. Vooral de hoge kwaliteit van het interieur en het verfijnde onderstel van de Golf VI waren doorslaggevend voor de overwinning.


Trendsetter in downsizing

De zesde generatie Volkswagen Golf maakte een statement op het gebied van efficiency doordat alle uitvoeringen vanaf de introductie waren voorzien van een groen energielabel. Met doorontwikkelde TSI- en TDI-motoren, al dan niet in combinatie met een DSG-transmissie, was de Golf VI maar liefst 28 procent zuiniger dan de vorige generatie.

Het groene karakter van de Golf VI werd extra bekrachtigd door de introductie van de Golf BlueMotion, waarmee de Golf voor het eerst in zijn historie minder dan 4,0 liter diesel per 100 kilometer verbruikte. Ook werd een TSI-motor met een cilinderinhoud van slechts 1.197 cm3 leverbaar. Hiermee behoort de Golf nog steeds tot de zuinigste benzineversies in zijn klasse. Verder was de Golf van de zesde generatie de eerste die af fabriek met een lpg-installatie (BiFuel) op de markt werd gebracht.


Veiligste auto van 2009

In 2010 bereikte Volkswagen een belangrijke mijlpaal toen de Volkswagen Golf VI door crashtestinstituut Euro NCAP werd uitgeroepen tot veiligste auto van 2009. De Golf behaalde in datzelfde jaar de maximale veiligheidsscore van vijf sterren en na evaluatie van alle tests die het instituut in 2009 uitvoerde, bleek de Golf het hoogste aantal punten te hebben behaald. Ook in Amerika ontving de Golf VI diverse veiligheidsonderscheidingen, waaronder de ‘Top Safety Pick’.


GTD, Golf R en Cabriolet

In 2009 werd de Volkswagen Golf leverbaar als GTD – de terugkeer van een legendarisch type dat in 1982 op de markt kwam. De GTD combineert een sportief uiterlijk met grootse prestaties en een 170 pk sterke 2.0 TDI-motor.

In 2011 vierde Volkswagen het 35-jarige jubileum van de Volkswagen Golf GTI met de Golf GTI Edition 35 en introduceerde Volkswagen ook de nieuwe Golf Cabriolet. Deze open variant markeerde de terugkeer van een icoon, waarvan wereldwijd meer dan 680.000 exemplaren waren verkocht. Bovendien verscheen de Golf Cabriolet begin 2012 voor het eerst als GTI op de markt.

Nog een bijzondere uitvoering kwam er in de vorm van de Golf R. Deze vervanger van de R32 is de krachtigste productie-Golf ooit met een vermogen van 270 pk. In combinatie met standaard 4MOTION-vierwielaandrijving staat dit sportieve topmodel garant voor een sprint vanuit stilstand tot 100 km/uur in slechts 5,7 seconden.


29 miljoen gebouwd

Van de zesde generatie Golf zijn in Nederland al ruim 40.000 stuks verkocht, waarvan ruim 10.000 in het eerste verkoopjaar. Als de productie binnenkort stopt, zijn er in de fabrieken te Wolfsburg en Zwickau in totaal 2,9 miljoen Golf's van de zesde generatie geproduceerd. De totaalstand staat dan op meer dan 29 miljoen Golfs sinds zijn introductie in 1974.

Het succesverhaal van de Volkswagen Golf is nog lang niet ten einde. De allernieuwste, compleet nieuwe Golf wordt op dinsdag 4 september om 21.00 uur in Berlijn onthuld.