Volkswagen viert 35 jaar GTI met Golf Edition 35

Met de introductie van Volkswagen de Golf GTI Edition 35 brengt Volkswagen een sportief eerbetoon aan ‘de moeder van alle hot hatches’. De Golf GTI Edition 35 levert een vermogen van 173 kW/235 pk en is extra compleet uitgevoerd. Zo is de pookknop in golfbaldesign een duidelijke verwijzing naar de oer-GTI. Helemaal van vandaag zijn Bi-xenonverlichting en LED- dagrijverlichting. Er komen 105 exemplaren van de Golf GTI Edition 35 naar Nederland: 35 van elk van de drie beschikbare lakkleuren.

In plaats van de 210 pk (155 kW) die de reguliere Volkswagen Golf GTI levert, bedraagt het topvermogen van Golf GTI Edition 35 een indrukwekkende 235 pk (173 kW). Het maximale koppel komt uit op 300 Nm (normale Golf GTI: 280 Nm). Daarmee is de Golf GTI Edition 35 goed voor een topsnelheid van 247 km/h en een sprint van 0-100 km/h in maar 6,6 seconden. Het gemiddelde verbruik met handgeschakelde zesversnellingsbak bedraagt 8,1 l/100 km (CO2: 189 g/km). De optionele DSG-transmissie verlaagt dit tot 8,0 l/100 km (CO2: 185 g/km).

 

Extra sportieve standaarduitrusting

Ook de standaarduitrusting staat in het teken van 35 jaar Golf GTI. Ten opzichte van de toch al compleet uitgeruste Golf GTI beschikt de Edition 35 standaard over de volgende extra’s: Bi-xenon verlichting met LED-dagrijverlichting, 18-inch lichtmetalen velgen, LED-achterlichten (van de Golf R), extra donker getinte achterruit en achterste zijruiten, aangepaste voor- en achterbumper, sideskirts als van de Golf R en zwart gelakte buitenspiegels. Het interieur kenmerkt zich door de decorlijsten (Black Array), de pooknop in golfbaldesign, en veiligheidsgordels en vloermatten met rode biezen. Het ‘35-logo’ komt terug op de voorspatschermen, in de hoofdsteunen van de voorstoelen en op de instaplijsten. Ook een speciale ‘35-sleutelhanger’ hoort tot de exclusieve jubileumuitrusting. De Volkswagen Golf GTI Edition 35 is er in drie klassieke GTI-kleuren: Deepblack pareleffect, Candy White en Tornadorood. In elke kleur bedraagt voor Nederland de oplage 35 exemplaren. De prijs voor de Golf GTI Edition 35 wordt in de aanloop naar de marktintroductie bekend gemaakt.

 

De oer-GTI: populair sinds 1976

In 1976 kwam de Volkswagen Golf GTI op de markt. Volkswagen dacht aanvankelijk dat het bij een gelimiteerd aantal zou blijven. De markt reageerde echter dolenthousiast: de ‘hot hatch’ was geboren. Sinds 1976 is er van elke Golf-generatie ook een GTI-uitvoering geweest. De populariteit van de Golf GTI is vooral toe te schrijven aan de combinatie van hoge prestaties en maximaal gebruiksgemak. De Golf GTI van de eerste generatie is inmiddels een veelgezocht collectors item en de modelauto-uitvoering van die eerste Golf GTI één van de populairste Volkswagen-accessoires. Een Candy-witte Golf I GTI (schaal 1:43) is te koop bij de Volkswagen-dealer voor € 34,95.