Volkswagen Techno Classica: 50 jaar Variant

Volkswagen grijpt Techno Classica in Essen (30 maart – 3 april) aan om het 50-jarige jubileum van haar Variant-modellen te vieren. Op de toonaangevende klassiekertentoonstelling zijn onder meer een 1500 Typ 3 Variant uit 1963 en een Passat Variant uit 1974 te zien. Na de tentoonstelling in Essen gaan de Variant-modellen terug naar hun thuisbasis: AutoMuseum Volkswagen nabij Autostadt in Wolfsburg.

De introductie van de 1500 (Typ 3) markeerde de entree van Volkswagen in de middenklasse. Het model beschikte over een sterk aangepaste, achterin geplaatste Kevermotor. De motorinhoud was vergroot tot 1,5 liter en de bouw was veel compacter. Daardoor beschikte de 1500 ook over een tweede bagageruimte achterin. Deze bouwwijze maakte bovendien een Variant-model mogelijk. Vergeleken met de Kever was de 1500 Variant een echt ruimtewonder. Het standaard laadvolume bedroeg al 700 liter, met neergeklapte achterbank zelfs 1.200 liter. De 1500 Variant was van 1962 tot en met 1973 in productie. Er werden zo’n 1,3 miljoen exemplaren gebouwd.

 

Passat Variant

In 1973 kwam de Volkswagen Passat Variant op de markt. Diens opzet was fundamenteel anders: hij had een voorin geplaatste, watergekoelde motor en voorwielaandrijving. De Passat Variant beschikte bovendien standaard over vijf deuren. Ook dit model viel op door zijn enorme bagageruimte: 750 - 1.500 liter. Van 1973 tot nu zijn al meer dan 5,3 miljoen Passat Variant-modellen geproduceerd.

 

AutoMuseum Volkswagen

De Variant-modellen die Volkswagen op de Techno Classica laat zien, zijn afkomstig uit het AutoMuseum Volkswagen in Wolfsburg. Dit fraaie museum biedt een uniek inkijkje in de historie van Volkswagen. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag. Klanten die een Volkswagen bestellen, kunnen ervoor kiezen deze zelf in Wolfsburg af te halen. Dit is uiteraard prima te combineren met een bezoek aan het AutoMuseum.