Volkswagen Passat wint vierde ANWB Ecorace

De Volkswagen Passat 1.4 TSI BlueMotion Technology heeft de vierde Ecorace van ANWB-tijdschrift Kampioen gewonnen. De Passat realiseerde een gemiddeld verbruik van 1 op 18,8 (5,3 l/100 km). Hij was daarmee duidelijk zuiniger dan de fabrieksopgave. Bij de Ecotest zorgde de Passat met benzinemotor bovendien voor een nieuw record door op één tank maar liefst 1.533 km af te leggen.

Bij de vierde ANWB Ecotest kwamen zes grote middenklassers met benzinemotor aan de start. De route voerde van Den Haag naar de Middellandse Zee. Het traject was zeer gevarieerd met binnenwegen, snelweg en stadsverkeer. Omdat de Ecotest in februari plaatsvond, stonden alle auto’s op winterbanden.

 

Met dank aan ‘Engine of the Year’

Bij de Ecotest reden de bestuurders volgens het Nieuwe Rijden. Ze hielden zich aan de snelheidslimiet, schakelden vroeg op, lieten de auto waar mogelijk uitrollen in de versnelling en anticipeerden zo goed mogelijk op de wegsituatie. Bij de Volkswagen Passat 1.4 TSI BlueMotion Technology (A-label, 20% bijtelling) resulteerde dat in genoemd gemiddeld verbruik van 1 liter op 18,8 km. Daarmee was hij aanzienlijk zuiniger dan de fabrieksopgave van 1 op 16,7. In totaal legde de Passat op een volle tank liefst 1.533 kilometer af, een nieuw record voor deze ANWB-test. De actieradius van de Passat noopte de ANWB er zelfs toe de finish te verleggen naar noord-Italië, in plaats van het geplande zuid-Frankrijk. Een afgeleide van de 1.4 TSI-motor waarmee de Passat aan de start van de Ecorace kwam, is in 2011 wederom uitgeroepen tot Engine of the Year. De versie met turbo en mechanische compressor kreeg die prijs in de categorie 1,0- tot 1,4-liter. De internationale vakjury prees vooral de efficiency van de direct ingespoten viercilinder.

 

Bestuurder is bepalende factor

De ANWB geeft in zijn verslag van de Ecorace aan dat het standaard start-stop-systeem van de Volkswagen Passat een belangrijke rol speelde bij het behalen van de overwinning. Dit systeem behoort tot de zogenaamde BlueMotion Technologies, die bijdragen aan zo gunstig mogelijke cijfers voor verbruik en emissies. Andere BlueMotion Technologies zijn een op zuinigheid afgestemd motormanagement, aangepaste overbrengingsverhoudingen, een regeneratief remsysteem, banden met lage rolweerstand en een schakelindicator. BlueMotion Technologies worden programmabreed ingezet. Elke Volkswagen met dit label biedt alle randvoorwaarden voor een zo laag mogelijk verbruik. Maar de bestuurder is en blijft de bepalende factor als het gaat om het daadwerkelijke verbruik. De ANWB Kampioen Ecotest toont aan dat het met de juiste rijstijl zelfs mogelijk is om zuiniger te rijden dan volgens de fabrieksopgave. Dankzij BlueMotion Technologies komen veel Volkswagen-modellen (van Polo tot en met Passat) bij zakelijk gebruik bovendien in aanmerking voor 20% of zelfs 14% bijtelling.