Volkswagen Brazilië kiest voor duurzame energie

Volkswagen do Brasil investeert 120 miljoen euro in de bouw van twee waterkrachtcentrales. Met een ‘output’ van 48,2 megaWatt per jaar verzorgen deze centrales straks 40% van de totale elektriciteitsbehoefte van de Braziliaanse productiefaciliteiten. Volkswagen is de eerste autofabrikant die in Brazilië in hernieuwbare energiebronnen investeert. De bouw past daarnaast in Volkswagens duurzaamheidsstrategie om in 2020 de totale CO2;-uitstoot van zijn wereldwijde productie met 40% te verminderen.

Volkswagen zet niet alleen vol in op duurzame BlueMotion-technologies, TSI, TDI, startstop, en DSG voor zijn automobielen. Ook verduurzaming van de voertuigproductie staat hoog op de prioriteitenlijst. In Brazilië wordt daarom fors geïnvesteerd in waterkracht. De eerste van twee waterkrachtcentrales van Volkswagen is sinds maart van dit jaar in gebruik. De tweede wordt in 2013 opgeleverd. Beide centrales bevinden zich in de regio São Paulo, waar zich drie van de vier Braziliaanse Volkswagen-fabrieken bevinden. De bouw van de waterkrachtcentrales heeft in totaal 500 banen opgeleverd.

 

Meer milieubeschermende activiteiten

De bouw van de twee waterkrachtcentrales staat niet op zich. Volkswagen do Brasil zet zich ook actief in voor diverse natuurbeschermingsprojecten in de regio. Zo heeft Volkswagen rondom het stuwmeer van de centrales een 5,8 km lange ‘groene gordel’ aangelegd. Dit is een onderdeel van een herbebossingsprogramma voor 100 verschillende boomsoorten. De totale oppervlakte ervan bedraagt 116,5 hectare. Om inheemse dieren in de regio te beschermen, is bovendien een ‘Fauna Monitoring and Preservation Program’ in het leven geroepen.