Wereldprèmiere Volkswagen in Detroit: New compact coupé

Volkswagen presenteert op de autotentoonstelling van Detroit (11-24 januari) het New Compact Coupé studiemodel. Deze compacte en elegante coupé zou in het Volkswagen-gamma tussen de sportieve Scirocco en de elegante Passat CC kunnen worden geplaatst. De New Compact Coupé valt ook op door zijn geavanceerde aandrijflijn. Hij combineert een 110 kW/150 pk sterke TSI-motor met een 20 kW/27 pk sterke elektromotor. Dit leidt tot hoge prestaties en vooral tot een zeer gunstig brandstofverbruik van gemiddeld slechts 4,2 l/100 km (CO2: 98 g/km).

De New Volkswagen Compact Coupé heeft een hoogwaardige full-hybrid aandrijflijn. De direct ingespoten 1,4-liter turbo-benzinemotor met 110 kW/150 pk en de 20 kW/27 pk sterke elektromotor kunnen daarbij op verschillende manieren samenwerken. De elektromotor kan bijvoorbeeld voor extra kracht zorgen bij inhalen of accelereren, maar het is ook mogelijk om over een korte afstand volledig elektrisch en dus emissievrij te rijden. De elektromotor betrekt in dat geval zijn kracht van een compacte lithium-ion batterij met een capaciteit van 1 kWh. Bovendien fungeert de elektromotor bij het afremmen van de auto als generator. De bewegingsenergie wordt dan omgezet in elektriciteit (‘recuperatie’). Daarnaast beschikt de New Compact Coupé over een start-stopsysteem. Recuperatie en een start-stop-systeem worden vandaag al op een groot aantal productiemodellen van Volkswagen geleverd. Dit gebeurt onder de noemer BlueMotionTechnologies

 

Standaard DSG, hoge prestaties

De kracht van de 1.4 TSI en de elektromotor wordt via een zeventraps DSG-transmissie op de voorwielen overgebracht. De prestaties zijn van hoog niveau. De New Compact Coupé sprint in 8,6 seconden van 0-100 km/h en haalt desgewenst een topsnelheid van 227 km/h. Desondanks blijft het gemiddelde verbruik beperkt tot slechts 4,2 l/100 km. Dit komt overeen met een CO2-uitstoot van 98 g/km. Ofwel: een geslaagde combinatie van rijplezier en duurzaamheid.

 

Elegant, eigen design

Het ontwerp van de New Compact Coupé is elegant, krachtig en typisch Volkswagen. Het aantal lijnen is tot een minimum beperkt. Mede daardoor is het ontwerp van deze New Compact Coupé evenals dat van andere Volkswagen-modellen tijdloos. Dat neemt niet weg dat het studiemodel over moderne kenmerken beschikt, zoals LED-dagrijverlichting en achterlichten die eveneens zijn uitgevoerd met LED-technologie. Ook een in de achterbumper geïntegreerde diffuser is standaard. De New Compact Coupé is 4,54 m lang, 1,87 m breed en slechts 1,41 meter hoog. De grote spoorbreedte van 1,53 m vóór en 1,54 m achter draagt evenals de ruime wielbasis van 2,65 m bij aan de krachtige ‘road presence’. 

 

Functioneel

De New Compact Coupé is een echte vierzitter. Achterin beschikt hij over twee individuele zitplaatsen die volop ruimte en comfort bieden – ook op lange reizen. Het interieur is functioneel en elegant afgewerkt. Daarbij wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen waaronder leer (stoelen, stuur, deurbekleding) en aluminium (afwerkingsdetails). Het hoge comfortniveau wordt nog eens onderstreept door de standaard Climatronic (volautomatische airconditioning), een radio-navigatiesysteem met 8-inch touchscreen en details als de chromen omranding van de instrumenten. De bediening vindt dankzij de overzichtelijke en logische plaatsing van instrumenten en bedieningselementen intuïtief plaats. De licht naar de bestuurder gedraaide middenconsole zorgt daarbij voor extra bedieningsgemak.De New Compact Coupé heeft een kofferinhoud van 380 liter – voldoende voor de bagage van vier personen.