Volkswagen Passat: nieuwe maatstaf van akoestisch comfort

De nieuwe Volkswagen Passat komt eind november op de markt. Onder de kap zorgen verbeterde motoren voor nog meer efficiency en de beschikbaarheid van nieuwe assistentiesystemen draagt bij aan een niet eerder in deze klasse vertoond veiligheidsniveau. Bij dat alles profiteert de Passat ook van verbeteringen die niet zichtbaar zijn, maar wel een grote invloed op het (akoestische) comfort hebben.

De nieuwe Volkswagen Passat kenmerkt zich op alle fronten door sterke verbeteringen. Sommige daarvan zijn onzichtbaar. Dat geldt bijvoorbeeld voor nieuwe, geluidsabsorberende isolatiematerialen die door de hele auto zijn toegepast. Zelfs in de voorruit is een zogenaamde ‘acoustic film’ opgenomen. De voorruit van de nieuwe Passat is in totaal 4,46 mm dik en bestaat uit vijf lagen. De buitenste glaslaag is 2,1 mm dik. Daaronder bevindt zich een veiligheidslaag van 0,33 mm en daarna volgt de ‘acoustic film’ (0,1 mm). Deze laag wordt afgedekt door een extra veiligheidslaag (0,33 mm). De ruit wordt aan de binnenzijde ‘afgesloten’ door een 1,6 mm dikke glaslaag. De toepassing van nieuwe geluidsisolerende materialen en de geavanceerde voorruit leidt tot een aanzienlijke geluidsreductie in het interieur. Bij de 1.4 TSI-motor bijvoorbeeld is het geluidsniveau bij 100 km/h liefst 2 decibel lager dan bij de voorganger. En daarmee slaat de Passat ook op het gebied van akoestisch comfort een brug naar een hoger segment.

 

Optimale demping van trillingen

Bij de ontwikkeling van de nieuwe Volkswagen Passat is ook veel aandacht besteed aan het optimaal dempen van motortrillingen. Daarvoor zijn zeer effectieve driepunts-motorsteunen ontwikkeld. De wielophangingen maken gebruik van speciale subframes die ook een sterk dempende werking hebben. Al met al worden mechanische trillingen nauwelijks nog aan de carrosserie - en dus aan de inzittenden - doorgegeven en ook dat is een belangrijke comfortverhogende factor.Overigens is het comfortniveau ook zichtbaar verbeterd. Dat komt tot uiting in bijvoorbeeld de toepassing van hoogwaardige materialen, nieuwe stoelen en de beschikbaarheid van sfeerverlichting. Het veiligheidsniveau is eveneens naar een nog hoger plan getild. Alle Passat-modellen vanaf het Trendline-uitrustingsniveau beschikken bijvoorbeeld over vermoeidheidsherkenning. De nieuwe Passat is bovendien het eerste model van Volkswagen dat kan worden geleverd met een noodremfunctie (onderdeel van de Adaptieve Cruise Control inclusief Front Assist).

Zo’n 7.000 personen hebben zich inmiddels als geïnteresseerde gemeld op de speciale website over de nieuwe Passat, www.denieuwepassat.nl. Op www.volkswagen.nl is per direct de uitgebreide Car Configurator beschikbaar. De Passat Limousine is vanaf 26 november leverbaar vanaf 27.990 euro inclusief BTW en BPM (prijzen 2011). De Passat Variant heeft een vanafprijs van 29.390 euro inclusief BTW en BPM (prijzen 2011).