Nieuwe Volkswagen Touran viert wereldpremière in Leipzig

Op de autotentoonstelling van Leipzig (10-18 april) presenteert Volkswagen de nieuwe Touran. Het nieuwe model is direct herkenbaar aan het Volkswagen-gezicht nieuwe-stijl en een nog strakker vormgegeven achterzijde. Daarbij krijgt de Touran de beschikking over in totaal vijf nieuwe, zuinige motoren zoals de compacte 1.2 TSI. In de BlueMotionTechnologie-uitvoering valt deze auto in de 20% bijtellingscategorie. Bovendien zijn er diverse nieuwe assistentiesystemen beschikbaar, waaronder Park Assist 2de generatie.

De Volkswagen Touran is een groot succes. Sinds de introductie in 2003 zijn er al 1.13.000 exemplaren van de midi-MPV verkocht. De ingrijpende gewijzigde nieuwe versie heeft alles in zich om dat succes een passend vervolg te geven. Om te beginnen komt het kenmerkende Volkswagen design-DNA dankzij de strakker gesneden voor- en achterzijde nu nog duidelijker tot uiting. Toch zitten de belangrijkste wijzigingen onderhuids. De nieuwe basisbenzinemotor is voortaan de direct ingespoten en van een mechanische compressor voorziene 1,2-liter TSI. Deze levert een vermogen van 77 kW (105 pk) en een koppel van 175 Nm – goed voor pittige prestaties, maar vooral voor een gunstig brandstofverbruik van gemiddeld 6,4 l/100 km. De Touran TDI BleuMotionTechnologies beschikt over een 77 kW (105 pk) sterke TDI-krachtbron die eveneens uitblinkt op het gebied van verbruik en (dus) emissies. Het gemiddelde van slechts 4,6 l/100 km maakt hem tot de zuinigste zevenzitter.Voor de Touran zijn in totaal 12 motoren beschikbaar. Deze zijn allemaal voorzien van directe brandstofinspuiting en turbo- of compressortechnologie. Het vermogensspectrum reikt van 66 kW (90 pk) tot 125 kW (170 pk).

 

Hightech assistentie

In zijn nieuwste gedaante is de Volkswagen Touran ook leverbaar met een keur aan innovatieve assistentiesystemen. De Touran is bijvoorbeeld de eerste MPV in zijn klasse die beschikbaar is met Bi-Xenonkoplampen. De Touran is ook leverbaar met een verder verbeterde versie van het automatische inparkeersysteem Park Assist, het nieuwe radio-navigatiesysteem RNS 315 met touchscreen, de ‘Rear-View-Camera’ die achteruit inparkeren makkelijker maakt, het adaptieve onderstel DCC en een zeer groot panoramadak met schuif-/kantelfunctie.

De nieuwe Touran wordt in het najaar op de Nederlandse markt verwacht. Er is dan keuze uit vijf- en zevenzitsversies en uit de uitvoeringsvarianten Trendline, Comfortline, Highline en Cross. De exacte uitvoeringsspecificaties zijn evenals de prijsstelling nog niet bekend.