Nieuwe Volkswagen Touareg: lichter en zuiniger, ook als hybride

Op de autotentoonstelling van Genève beleeft de nieuwe Volkswagen Touareg zijn publiekspremière. De nieuwe Touareg toont aan dat ‘de SUV’ wel degelijk toekomst heeft. Hij is namelijk 208 kilo lichter en tot liefst 20% zuiniger dan zijn voorganger. Bovendien is de nieuwe Touareg leverbaar in hybride-uitvoering. Dit model kan tot een snelheid van 50 km/h volledig elektrisch en dus emissievrij rijden. De Touareg Hybrid heeft een gemiddeld verbruik van 8,2 l/100 km. Samen met de Touareg V6 TDI, die een gemiddelde van 7,4 l/100 km voor zich laat noteren, biedt Volkswagen nu de zuinigste grote SUV’s van Europese makelij in zowel het benzine- als het dieselsegment aan.

De nieuwe Volkswagen Touareg is een zeer toekomstgerichte SUV. Duurzaamheid was dan ook het belangrijkste thema bij de ontwikkeling.  Dat resulteert onder meer in een fors lager gewicht: de basisversie weegt bijvoorbeeld 208 kilo minder dan zijn voorganger. Desondanks won de carrosserie nogmaals aan stijfheid. Dit vertaalt zich in een nog hoger veiligheid- en comfortniveau. Ook op het gebied van aerodynamica is belangrijke winst geboekt. De nieuwe Touareg is duidelijk lager dan zijn voorganger en dat leidt tot een aanzienlijk lager frontaal oppervlak en (dus) een betere stroomlijn. Tot slot zijn alle nieuwe Touareg-modellen standaard uitgerust met een nieuwe achttraps automatisch transmissie. Deze versnellingsbak is zo efficiënt dat hij alleen al goed is voor een verbruiksvermindering van ruim 2 l/100 km.

 

De Touareg Hybrid

De nieuwe Touareg is ook leverbaar als Hybrid waarbij een direct ingespoten V6 TSI-motor met 245 kW/333 pk wordt gekoppeld aan een compacte en lichte (55 kg) hybridemodule. Deze module bevindt zicht tussen de V6 en de achttraps-transmissie en bestaat uit een E-motor met een vermogen van 34 kW/47 pk en een koppeling, die het mogelijk maakt om gedurende korte afstanden volledig elektrisch en dus emissievrij te rijden (parallelprincipe). Het totale vermogen van de Volkswagen Touareg Hybrid bedraagt 279 kW/380 pk en het maximale koppel 580 Nm. Daarmee zijn een topsnelheid van 240 km/h en een sprint van 0-100 km/h in 6,5 s mogelijk. Het gemiddelde verbruik bedraagt slechts 8,2 l/100 km (CO2: 193 g/km). Dit komt niet alleen door de toepassing van de E-motor, maar ook doordat de V6-motor bij het uitrollen (tot snelheden van 160 km/h) wordt losgekoppeld van de transmissie waardoor wrijvingsverliezen worden beperkt. Bovendien is de Touareg Hybrid standaard voorzien van een Start-Stop-systeem en zet hij energie die vrijkomt bij het afremmen om in elektriciteit (recuperatie). De elektriciteit wordt opgeslagen in de speciale hoogspanningsbatterij die de E-motor voedt. In tegenstelling tot andere hybride-concepten zorgt het parallelprincipe van de Touareg ervoor dat de terrein- en trekeigenschappen te allen tijden maximaal kunnen worden benut (maximaal aanhangwagengewicht: 3,5 ton).

 

Efficiënte V6- en V8-motoren

Voor de nieuwe Touareg zijn naast de Hybrid nog drie motorvarianten leverbaar. De 3,6-liter V6 FSI met directe brandstofinspuiting (206 kW/280 pk, 360 Nm) valt vooral op door zijn sterk gedaalde verbruikscijfers. Het gemiddelde bedraagt nu 9,9 l/100 km (CO2: 236 g/km). Ten opzichte van zijn voorganger bedraagt de winst maar liefst 2,5 l/100 km of 60 gram CO2/km.Ook de V6 TDI (176 kW/240 pk, 550 Nm) valt op door zijn gunstige verbruikscijfer: gemiddeld 7,4 l/100 km (CO2: 195 g/km) – een winst van 1,9 l/100 km (49 g CO2) ten opzichte van zijn voorganger.

Nieuw in het Touareg-gamma is de 4,2-liter V8 TDI met 250 kW/340 pk en een indrukwekkend koppel van 800 Nm. Daarmee zijn een topsnelheid van 242 km/h en een sprint van 0-100 km/h in 5,8 s mogelijk. Deze sterke V8 laat een gemiddeld verbruik van slechts 9,1 l/100 km (CO2:
239 g/km) voor zich optekenen.De motorvarianten V10 TDI en W12 zijn voor de nieuwe generatie Touareg niet meer leverbaar.

 

Twee vierwielaandrijvingsystemen

De nieuwe Touareg wordt standaard geleverd met vierwielaandrijving met zelfsperrend Torsen tussendifferentieel. Een Offroad-rijprogramma is daarbij standaard. Door het inschakelen hiervan (via een druk op de knop) worden ABS, EDS en ASR afgestemd op gebruik in het terrein. Bovendien zorgt dit programma voor aangepaste schakelmomenten en voor de activering van de downhill-assistent. Met dit geavanceerde vierwielaandrijvingsysteem bedraagt de maximale hellingshoek voor de Touareg 31 graden.De nieuwe Touareg kan optioneel worden voorzien van het Terrain-Tech-pakket, waarmee de terreinvaardigheid verder toeneemt.